RENAULT forum

Wat gebeurt er als u de minimum afname van benzinepompen negeert – Shell, BP & Esso

Bij het tanken heeft u wellicht weleens de tekst ‘minimum afname 5 liter’ op de display van de pompen gezien. Maar wat gebeurt er eigenlijk als u minder dan die 5 liter tankt? Stel dat u bijvoorbeeld een brandstoftankje van 2 liter heeft voor uw grasmaaier, die specifiek 98 brandstof vereist in plaats van 95. Kan de volgende klant dan profiteren van uw onvolledige afname, omdat de pomp niet automatisch stopt?

Het YouTube-kanaal Auto Shenanigans wilde dit graag uitzoeken en besloot langs drie verschillende pompen te gaan: een bemande Shell-pomp, een vooraf te betalen BP-pomp en een Esso-pomp met pinbetaling.

Bij de eerste Shell-pomp tankte de bestuurder precies 1 liter en ging vervolgens naar binnen om af te rekenen. Hoewel de audiokwaliteit van de video niet optimaal was, sprak de verkoper achter de kassa de bestuurder niet aan op het feit dat er een minimum afnamevereiste van 5 liter zou zijn. Ook stopte de pomp netjes toen de slang weer werd teruggehangen.

Bij de tweede BP-pomp werd het wat lastiger. De bestuurder moest vooraf betalen, wat resulteerde in een enigszins ongemakkelijke situatie toen hij exact 1 liter brandstof wilde afrekenen. De verkoper wees de bestuurder niet op de minimum afname van 2 liter, maar het moet gezegd worden dat de bestuurder bij binnenkomst al meteen duidelijk maakte dat hij een test uitvoerde. De pomp stopte precies bij 1 liter en sloeg automatisch af.

Als laatste bezocht Auto Shenanigans een Esso-pomp met een pinbetalingssysteem. Ook hier werd 1 liter brandstof getankt, en de pomp stopte zodra het vulpistool werd teruggehangen.

Bij alle drie de verschillende maatschappijen bleek het dus geen verschil te maken wanneer er minder dan de vereiste minimumhoeveelheid werd getankt. Maar waarom staat die tekst dan op de pomp en is het überhaupt juridisch toegestaan om een minimumhoeveelheid af te nemen?

Auto Shenanigans nam de telefoon ter hand en belde een aantal maatschappijen om meer informatie te verkrijgen over de minimum afnamevereiste.

Het blijkt dat de pomp een kleine afwijking heeft bij het verstrekken van brandstof, maar deze afwijking is zo minimaal bij de vereiste minimumhoeveelheid (2 liter, 5 liter) dat deze verwaarloosbaar is. Als u minder dan de minimumhoeveelheid afneemt, kan de afwijking van de pomp relatief groter zijn. Laten we aannemen dat de pomp ongeveer 0,05 liter afwijkt. Dit verschil heeft een grotere invloed op 2 liter dan bijvoorbeeld op 40 liter, respectievelijk een verschil van 2,5% ten opzichte van 0,125%. Deze verschillen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de brandstofdichtheid op dat moment en de temperatuur.

Is dit juridisch allemaal in orde? De test werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, waar andere wetten gelden. Er kan echter worden aangenomen dat dit ook in andere landen aan de wet is getoetst. Een winkel mag bijvoorbeeld aangeven dat een product alleen per bepaalde hoeveelheid kan worden afgenomen of dat het alleen in een specifieke eenheid wordt verkocht. Op dezelfde manier koop je bijvoorbeeld een rolletje pepermunt in plaats van 3 losse pepermuntjes.

Bovendien wordt dit afgedekt door de overeenkomst die ontstaat wanneer u het vulpistool gebruikt. De klant gaat namelijk akkoord met de voorwaarden van het betreffende tankstation, inclusief de mogelijkheid dat er minder wordt geleverd als de minimumhoeveelheid niet wordt afgenomen.

Een kleine geruststelling is dat de huidige technologie ervoor zorgt dat deze afwijkingen meestal niet aan de orde zijn. De minimum afname heeft dus meer te maken met de minimale nauwkeurigheid. Alles wat u minder afneemt dan de minimumhoeveelheid kan dus minder (of meer) zijn dan wat op de pomp wordt aangegeven.”

 

 

Mobiele versie afsluiten